Nazad na blog 12 feb 2024 |

Rat u Pojasu Gaze: novinarke ostaju bez opreme, posla i – života

U ratu u Pojasu Gaze uništene su brojne redakcije, a novinari i novinarke ostali su bez opreme ili posla – piše Najlaa Alskafi, urednica nezavisne medijske organizacije Last Story iz Gaze za Međunarodni institut za štampu. Koalicija za žene u novinarstvu navodi da je 16 novinarki ubijeno, a tri povređeno tokom četiri meseca od početka rata.

Novinari u Gazi mesecima su u izuzetno opasnim uslovima i pod rizikom od napada i smrti. Prema Komitetu za zaštitu novinara, najmanje 85 novinara i novinarki je ubijeno za četiri meseca rata. Kancelarija za medije Vlade Gaze kaže da je taj broj veći, bar 120 – piše za Međunarodni institut za štampu (International Press Institute / IPI) Najlaa Alskafi, urednica nezavisne medijske organizacije Last Story iz Gaze.

Uprkos svim pritiscima i pretnjama, mnogi novinari i novinarke nastavljaju sa radom kako bi preneli svetu ono što se dešava u Gazi, piše Alsfaki, koja je o tome razgovarala i sa nekoliko novinarki koje odande izveštavaju.

Mobilni telefon jedina oprema za izveštavanje

Suočavajući se sa izraelskim snajperistima, fotoreporterka Duaa Al-Baz  koja radi za tursku agenciju Anadolu postavila je svoj mobilni telefon na zgradu bolnice Naser kako bi prenosila događaje u realnom vremenu.

Duaa Al-Baz za izveštavanje koristi samo svoj mobilni telefon koji radi preko satelitskih veza, nakon što je izgubila svu opremu u bombardovanju kancelarije agencije za koju radi, piše u Alskafinom tekstu i dodaje da mnogi novinari imaju problem zbog nedostatka struje i interneta.

Reporterka medija Raseef22 Duaa Šahin, koja je jedva pobegla sa svojom porodicom iz severne u južnu Gazu, nakon što je izgubila laptop, takođe je nastavlila rad putem mobilnog telefona. U razgovoru za IPI, ona je rekla:

„Ostala sam bez posla dva meseca zbog nedostupnosti interneta i struje što bi mi omogućilo da nastavim svoj posao. Kada sam se preselila u Rafah (u južnoj Gazi, prim. nov), odsela sam kao gost u šatoru jedne od medijskih agencija, gde sam tražila dozvolu od kolega da koristim internet i struju za punjenje telefona i uređivanje novinarskih materijala u roku od nekoliko sati.”

Objasnila je da dok radi ne nosi novinarski prsluk, jer su novinari „postali mete”, a da radi tako što vodi intervjue, snima ih telefonom, dokumentuje u Wordu i šalje mejlom.

Od novinarskih zadataka do kuvanja na vatri

Za razliku od svojih koleginica, novinarka i urednica lokalnog medija Al-Kuds Amal Al Vadije nastavila je život bez posla, zbog stalnog raseljavanja tokom rata.

Ona je rekla da su se od rada kao novinarke njeni svakodnevni zadaci pretvorili u kuvanje na vatri i pranje ruku s malo vode:

„Moj rad je prestao 9. oktobra 2023. zbog potpunog nestanka struje i interneta u oblasti Šudžaja, gde sam nekada živela u istočnom delu grada Gaze. Naša kuća je uništena izraelskim granatama, a mi smo se evakuisali pet puta zaredom.”

Zbog nestabilnosti kroz koje prolazi, ali i nedostatka interneta i struje, Al Vadija nije mogla da nastavi da radi – piše u tekstu Najle Alskafi.

S druge strane, navodi se da su neki novinari uspeli da napuste Pojas Gaze kako bi spasili svoje porodice. Među njima su fotoreporter Motaz Hilal Azaiza, koji je najavio odlazak nakon 109 dana izveštavanja sa terena, kao i dopisnik Al Jazeere Vael Al-Dahdouh, koji je ranjen tokom rata i kome su ubijeni supruga i nekoliko dece.

Izraelska vojska je tokom rata uništila nekoliko zgrada u kojima su bile smeštene lokalne redakcije – zaključuje Najlaa Alskafi.

Lista novinarki koje izveštavaju iz Gaze

Koalicija za žene u novinarstvu na svom sajtu navodi da „pomno prati situaciju” u Pojasu Gaze i „čini zajedničke napore da pruži pomoć novinarima”.

Ova organizacija sastavila je listu na društvenoj mreži X (nekadašnji Tviter) na kojoj se nalazi 60 novinarki, koje izveštavaju sa terena u Pojasu Gaze.

„Ako pratite izveštavanje o Gazi, potražite ovu listu #womenjournos koje pokrivaju priču na terenu. To je jedna od najopasnijih linija fronta u 2023. godini, a evo nekih od najpouzdanijih novinarki koje vam hrabro prenose priču”, piše u objavi koalicije iz oktobra 2023, kada je ova lista napravljena. Listu možete pronaći ovde.

 

Koalicija: U Gazi ubijeno 16 novinarki

Od početka rata u Pojasu Gaze, od više od 80 ubijenih novinara, 16 njih su žene, piše na sajtu Koalicije za žene u novinarstvu.

Koalicija navodi da je:

  • Salam Mema – ubijena u vazdušnom napadu u oktobru 2023, kada je pogođena njena kuća. Četiri dana je bila zarobljena u ruševinama, nakon čega je pronađeno njeno beživotno telo
  • Ayelet Arnin – dvaedesetdvogodišnja urednica vesti ubijena je u napadu Hamasa tokom masakra na muzičkom festivalu Supernova u južnom Izraelu
  • Shai Regev – reporterka iz oblasti zabave ubijena u napadu Hamasa tokom masakra na muzičkom festivalu Supernova. Telo pronađeno posle nedelju dana
  • Duaa Sharaf – palestinska radijska voditeljka ubijena u vazdušnom napadu centralne Gaze, kada je ubijena i njena ćerka
  • Salma Mukhaimer – freelance novinarka, ubijena sa svojim detetom tokom izraelskog bombardovanja
  • Alaa Taher Al Hassanat – iskusna novinarka i reporterka, ubijena tokom vazdušnog napada u Gazi
  • Ayat Khadoura – freelance novinarka ubijena nakon bombardovanja njenog doma u severnoj Gazi
  • Farah Omar – reporterka ubijena sa koleginicom ubrzo nakon završetka direktnog prenosa iz južnog Libana. Al Mayadeen, medij za koji su radile, optužio je Izrael da je namerno gađao njihove novinare, navodeći da su u napadu bile uključene dve rakete koje je ispalio izraelski ratni avion.
  • Amal Zohd – saradnica Al Mayadeena i Al Jazeere ubijena u vazdušnom napadu na kuću u kojoj je živela sa svojom porodicom
  • Shima El-Gazzar – novinarka ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na njen dom
  • Ola Atallah – novinarka koja je radila za brojne lokalne i međunarodne medije ubijena je u izraelskom vazdušnom napadu istočno od grada Gaze
  • Dua al-Cebbur – lokalna novinarka ubijena sa suprugom i decom u izraelskom vazdušnom napadu
  • Nermin Qawwas – novinarka Russia Today, ubijena nakon što je bomba pogodila njenu kuću
  • Hanan Ayyad – digitalna kreatorka, koju je zajedno sa suprugom i decom ubila izraelska granata
  • Haneen Ali al-Qutshan – palestinska novinarka ubijena tokom vazdušnog napada na izbeglički kamp u kom je bila sa svojom porodicom
  • Hiba al-Abadla – ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na njenu kuću

Izveštavajući sa terena u Pojasu Gaze, kako navodi Koalicija za žene u novinarstvu, teško su povređene i novinarka AFP-a Christina Assi, dopisnica Reportera bez granica Ola Al Zaanoon i dopisnica Al Jazeere Carmen Joukhadar.

 

Izvori: Međunarodni institut za štampu, Koalicija za žene u novinarstvu

Žene i kvizovi

Žene i kvizovi: Dobronamerni seksizam je seksizam

U Poteri su primećene razlike u ophođenju prema muškarcima i ženama koji se takmiče: seksizam koji često polazi iz dobre namere, ali i obraćanje ženama kao da su grupa kojoj je potrebna dodatna pomoć – za Tampon zonu govore koautorke istraživanja o ženama u ovom kvizu.

22 apr 2024 |

Podrži Tampon zonu

Jednokratno

Jednokratnom uplatom daješ svoj doprinos i podršku našoj nezavisnoj medijskoj platformi.

PODRŽI

Mesečno

Automatskim mesečnim uplatama na Patreonu utičeš na našu održivost i dobijaš Tampon zona newsletter!

PRETPLATI SE

Partnerstvo

Kampanje, CSR projekti i autentičan sadržaj za društvene mreže? Tu smo da stvaramo zajedno ili damo savet!

Kontaktirajte nas