S01E05

Kome smeta dojenje u javnosti i zašto je najvažnije da beba bira gde

Čak 90% ispitanica iz Srbije izjavilo je da misli da dojenje u javnosti nije adekvatno podržano od šire zajednice, dok je dve trećine mama koje nisu dojile bebu svuda gde su želele, osećalo da je njihovo kretanje bilo ograničeno jer su dojile samo kod kuće. Isto istraživanje pokazalo je da se čak 20 procenata ispitanica koje nisu dojile bebu na javnom mestu izjasnilo da ih je stid sprečio da doje u javnosti, a isto toliko misli da se to radi samo kod kuće u intimnoj atmosferi, dok 10% mama nije dojilo javno jer nisu želele da se drugi osećaju neprijatno.

Baš zbog ove stigme na društvenim mrežama pokrenut je hešteg #bebabiragde koji bi trebalo da ohrabri mame da doje gde god i kada god im odgovara, ali i da skrene pažnju javnosti koja je mamama potrebna. Danas u Beogradu postoje lokali koji nose oznaku sa ovim heštegom i time poručuju da su mame koje doje dobrodošle. Ali, zašto je dojenje u javnosti uopšte ikada bilo problem i kome ono tačno smeta?

O svemu ovome razgovaramo sa Jovanom Ružičić, osnivačicom Centra za mame, i Janom Savić Rastovac, kreativnom direktorkom Meken agencije koja je učestvovala u ovoj kampanji.

Izvor vesti:mondo.rs

Izvor slike:mondo.rs

Ostale epizode

Podrži Tampon zonu

Jednokratno

Jednokratnom uplatom daješ svoj doprinos i podršku našoj nezavisnoj medijskoj platformi.

PODRŽI

Mesečno

Automatskim mesečnim uplatama na Patreonu utičeš na našu održivost i dobijaš Tampon zona newsletter!

PRETPLATI SE

Partnerstvo

Kampanje, CSR projekti i autentičan sadržaj za društvene mreže? Tu smo da stvaramo zajedno ili damo savet!

Kontaktirajte nas