Nazad na blog 10 нов 2023 |

Biti žena u Gazi: Pitanje života ili smrti

Više od 50.000 žena u Gazi je trenutno trudno. Deset odsto njih će se poroditi ovog meseca. U brutalnim zločinima, koji se trenutno dešavaju u Pojasu Gaze, ove žene, osim za svoj i živote članova svojih porodica, strahuju i za svoju – još uvek nerođenu decu.

Piše: Danica Đokić

Umesto regularnih pregleda pred porođaj i uobičajenih priprema za dolazak deteta, hiljade žena nalazi se u skloništima bez hrane i vode i suočava se sa neopisivim razinama straha i nemoći.

Zdravstveni sistem u ovom delu sveta više ne funkcioniše. Neke bolnice su obustavile svoj rad, dok neke rade samo u hitnim slučajevima. Medicinske ustanove su na posebnom udaru.

Veliki broj devojčica u Gazi ima menstruaciju. Njihove majke pitaju se da li da i njima daju pilule za odlaganje krvarenja, koje mogu imati ozbiljne posledice po njihovo zdravlje. Pitaju se za svoje ćerke, a one same ih već piju.

Stanovnici i stanovnice pojasa Gaze ostali su bez hrane, vode, lekova, goriva, struje, i osnovnih higijenskih uslova za život. Ovakvo stanje dovodi do ozbiljnog rizika po zdravlje ljudi.

Za mesec dana bombardovanja u Gazi je ubijeno više od 4.200 dece, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi pod kontrolom Hamasa.

Carski rez bez anestetika i porođaji u ruševinama

Više od 50.000 žena u Gazi je sada trudno, podatak je Populacionog fonda Ujedinjenih nacija.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) tvrdi da se više od 180 njih svakog dana porodi. Komplikacije u vezi sa trudnoćom ili porođajem verovatno će, kažu iz SZO, doživeti oko 15 odsto njih.

Trudnice su primorane da se hitno podvrgnu carskim rezovima bez anestetika, saopštila je međunarodna humanitarna organizacija CARE i dodala da se, zbog nedostatka kapaciteta u bolnicama, žene otpuštaju tri sata nakon porođaja.

„Pošto je zatvoreno 14 bolnica i 45 centara za primarnu zdravstvenu zaštitu, neke žene moraju da se porađaju u skloništima, u svojim domovima, na ulicama u ruševinama ili u pretrpanim zdravstvenim ustanovama, gde se sanitarni uslovi pogoršavaju, a rastu rizici od infekcije i medicinskih komplikacija”, kažu iz SZO i dodaju da se zdravstveni objekti napadaju, a da je 1. novembra granatirana bolnica Al Hilo, glavno porodilište.

Iz SZO očekuju i porast smrtnosti majki, zbog nedostatka adekvatne zdravstvene zaštite.

Ističu i da ova situacija može imati direktne – nekad i smrtonosne – posledice na reproduktivno zdravlje, poput porasta broja pobačaja izazvanih stresom, mrtvorođene ili prevremeno rođene dece.

Prevremeno rođenim bebama potrebni su inkubatori, mašine za disanje i infuzione pumpe, koji se bez struje ne mogu koristiti. Bez toga, te bebe ne mogu preživeti – kaže za CNN Tanya Haj-Hassan, doktorka pedijatrije koja sarađuje sa Lekarima bez granica.

Nedostatak hrane takođe predstavlja pretnju po zdravlje stanovništva, a posebno dece, trudnica i dojilja.

„Više od polovine stanovništva Gaze sada se nalazi u objektima kojima upravlja UN, u teškim uslovima, sa neadekvatnim zalihama vode i hrane, što uzrokuje glad i neuhranjenost, dehidraciju i širenje bolesti koje se prenose vodom”, kažu iz Svetske zdravstvene organizacije.

Oni dodaju da je već prijavljeno više od 22.500 slučajeva akutnih respiratornih infekcija zajedno sa 12.000 slučajeva dijareje, što je posebno zabrinjavajuće s obzirom na visoke stope pothranjenosti.

Pilule za odlaganje menstruacije

Kako bi zaustavile krvarenje, mnoge žene u Gazi odlučile su da piju pilule za odlaganje menstruacije. Nemaju drugi izbor, kažu neke od njih za Al Jazeeru.

Reč je o tabletama noretisterona, koje održavaju povišen nivo hormona progesterona kako bi sprečile da materica odbaci svoju sluzokožu, čime se odlaže menstruacija, kaže za Al Jazeeru doktor Walid Abu Hatab, medicinski konsultant za akušerstvo i ginekologiju.

Problem sa ovim tabletama je, kažu medicinski stručnjaci, što mogu izazvati niz neželjenih efekata, poput nepravilnih krvarenja, mučnina, promena u menstrualnom ciklusu, vrtoglavica, promena raspoloženja…

Salma, stanovnica Gaze, za Al Jazeeru objašnjava da je osnovna higijena postala luksuz, proizvoda za menstruaciju nema, kuće se dele sa desetinama rođaka, a tuširanje je ograničeno na jednom u nekoliko dana.

Ekstremni stres, kakvom su izložene sada žene u Gazi, može pogoršati psihološke i fizičke simptome menstrualnog ciklusa kod žena i uticati na njihove hormone, objašnjava psiholog i socijalni radnik Nevin Adnan.

Samira iz Gaze istakla je da joj poseban problem kako da objasni svojoj petnaestogodišnjoj ćerki, koja je pre nekoliko meseci dobila menstruaciju, kako nema pristup adekvatnim higijenskim uslovima i proizvodima.

Ona brine o davanju pilula za odlaganje menstruacije svojoj ćerki, zbog mogućeg lošeg uticaja na njeno zdravlje.

U ratu veći rizik od nasilja

U Palestini su žene posebno ranjiva grupa zbog strukturalne rodne diskriminacije,  uključujući i zakone koji nalažu da su žene pod starateljstvom muškaraca, ističe organizacija UN Women.

Tokom ratnog stanja takav sistem povećava rizik od nasilja i čini da žene teže dolaze do hrane i primorava ih da borave u skloništima u kojima su lošiji uslovi.

Da su rat i rodno zasnovano nasilje nesumnjivo povezani, potvrđuje i OEBS u svom priručniku o odgovoru na rodno zasnovano nasilje tokom i posle rata.

Još jedan problem za žene tokom ratnog stanja je, kažu, i to što one preuzimaju sve rizike i odgovornosti da spasu decu i porodice i prisiljene su da napuste svoje domove.

OEBS ističe da žene u ratnim uslovima postaju hraniteljke domaćinstva i preuzimaju nove uloge kako bi preživele. Uz to, mnoge su izložene i seksualnom zlostavljanju koje se oduvek podrazumeva u svim ratovima.

U Gazi je, tokom prethodnog meseca, poginulo više od 10.000 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja pod upravom Hamasa. Oko 70% žrtava su žene i deca, kažu iz Ujedinjenih nacija.

KAKO MOŽEŠ DA POMOGNEŠ?

 

– Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) omogućuje podršku trudnicama i porodiljama u Gazi. Više informacija o načinu uplaćivanja donacije za obezbeđivanje adekvatne zdravstvene zaštite preko UNFPA možete pronaći ovde.

– Novčanu pomoć trudnicama, deci i starima u Gazi možete uplatiti i preko UNICEF-a.

– Građani i građanke Srbije donacije mogu uplaćivati i na tekući račun 840-6516741-61 sa naznakom „Pomoć za narod Palestine“

Izvori: Al Jazeera, BBC, OEBS, Svetska zdravstvena organizacija, UN Women, CNN, UN News, UNFPA, RTV

Žene i kvizovi

Žene i kvizovi: Dobronamerni seksizam je seksizam

U Poteri su primećene razlike u ophođenju prema muškarcima i ženama koji se takmiče: seksizam koji često polazi iz dobre namere, ali i obraćanje ženama kao da su grupa kojoj je potrebna dodatna pomoć – za Tampon zonu govore koautorke istraživanja o ženama u ovom kvizu.

22 апр 2024 |

Podrži Tampon zonu

Jednokratno

Jednokratnom uplatom daješ svoj doprinos i podršku našoj nezavisnoj medijskoj platformi.

PODRŽI

Mesečno

Automatskim mesečnim uplatama na Patreonu utičeš na našu održivost i dobijaš Tampon zona newsletter!

PRETPLATI SE

Partnerstvo

Kampanje, CSR projekti i autentičan sadržaj za društvene mreže? Tu smo da stvaramo zajedno ili damo savet!

Kontaktirajte nas