Nazad na blog 01 окт 2023 |

Bojana Savović – tužiteljka koja je hrabrim glasom osvojila slobodu

„Sloboda je u nama i niko nam je neće oteti, a mi je se nećemo odreći”, rekla je tužiteljka Bojana Savović primajući nagradu „Osvajanje slobode” – sedam meseci nakon što je skinuta sa slučaja EPS koji je vodila godinu dana.

Bojana Savović

Fotografija: Ivan Dinić N1

Piše: Danica Đokić

Rad tužiteljke Bojane Savović privukao je pažnju javnosti nakon što je skinuta” sa „slučaja EPS” – za koji je istragu vodila godinu dana i naložila hapšenje šest osoba osumnjičenih za zloupotrebu i milionsku proneveru – te prebačena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije na drugo radno mesto.

Prebacivanje hrabre tužiteljke u drugo odeljenje izazvalo je građanske proteste podrške na ulicama, a to je bio tek početak shvatanja važnosti njene borbe za pravdu i nepristrasnost u obavljanju ovog važnog posla.

Sedam meseci kasnije, u septembru 2023, delovanje Bojane Savović nagrađeno je „Osvajanjem slobode”, nagradom koju Fondacija „Maja Maršićević Tasić” tradicionalno dodeljuje ženama koje su se istakle u društvu svojim zalaganjem za slobodu, pravdu i ljudska prava.

„Sloboda je u nama i niko nam je neće oteti, a mi je se nećemo odreći“, poručila je tužiteljka na dodeli ove nagrade.

Tih dana, Bojana Savović postala je jedna od dobitnica priznanja „Hrabri glasovi” za 2023, koje dodeljuje organizacija CRTA.

Ona je na dodeli priznanja naglasila da je „institucionalno nasilje vidljivo svuda”:

„Ja imam utisak da smo mi sada priterani uza zid i više nema mesta gde nema tog nasilja, nema ulice, nema grada, nema koraka gde tog nasilja nema. I mislim da mi više nemamo izbora nego da dignemo naš glas, jer nema nikog drugog ko će to uraditi umesto nas.”

Bojana Savović citat

Bojana Savović je primer žene koja se hrabro bori za svoja uverenja i pravdu, iako nailazi na prepreke i pritiske, čak i „sa vrha”.

Slučaj EPS nije jedini u kom je tužiteljka bila posvećena principima pravednosti i nezavisnosti.

Naime, pre dve godine – kada se, po zahtevu Evropske unije, krenulo u promenu Ustava kako bi se obezbedila veća nezavisnost pravosuđa – Bojana Savović upozoravala je javnost na sva ona rešenja koja će učiniti da se zapravo ništa suštinski ne promeni, piše Svetlana Lukić za Peščanik.

Kad je reč o „slučaju EPS”, Savović je nedavno izjavila da su osumnjičeni u međuvremenu pušteni iz pritvora „tiho i nečujno, iako su uhapšeni pompezno”.

„Optužnica još uvek nije podignuta, isteklo je šest meseci i oni su pušteni. Nekako je sve to očekivano, ali ako ste ih hapsili uz fanfare, onda objavite i tu informaciju. Ta vest je objavljena u medijima, ali vrlo stidljivo”, zaključila je ona.

S druge strane, ako je suditi po svemu što je dosad učinila, ostaje vera da Bojana Savović ubuduće neće biti stidljiva i da će njen hrabar glas nastaviti da se čuje i vraća poverenje i pravdu u pravosuđe.

Žene i kvizovi

Žene i kvizovi: Dobronamerni seksizam je seksizam

U Poteri su primećene razlike u ophođenju prema muškarcima i ženama koji se takmiče: seksizam koji često polazi iz dobre namere, ali i obraćanje ženama kao da su grupa kojoj je potrebna dodatna pomoć – za Tampon zonu govore koautorke istraživanja o ženama u ovom kvizu.

22 апр 2024 |

Podrži Tampon zonu

Jednokratno

Jednokratnom uplatom daješ svoj doprinos i podršku našoj nezavisnoj medijskoj platformi.

PODRŽI

Mesečno

Automatskim mesečnim uplatama na Patreonu utičeš na našu održivost i dobijaš Tampon zona newsletter!

PRETPLATI SE

Partnerstvo

Kampanje, CSR projekti i autentičan sadržaj za društvene mreže? Tu smo da stvaramo zajedno ili damo savet!

Kontaktirajte nas