Nazad na blog 29 нов 2023 |

TAMPON ZONA u NIŠU: Publika i govornice poslale snažnu poruku protiv seksizma

Sinoć smo u punoj sali Prostora Deli u Nišu održale drugi po redu Tampon zona live događaj, ovoga puta u saradnji sa EU info Niš.

Tampon zona u Nišu

Ovoga puta, rešile smo da razgovor prođe bez kamera, ali za sve koji nisu uspeli da dođu, snimile smo i epizodu sa jednom od sagovornica na slične teme. 

 

S obzirom da smo ovaj događaj organizovale kao deo kampanje povodom 16 dana aktivizma, rešile smo da tema razgovora budu uzroci za rasprostnjenost nasilja nad ženama i fokusirale se na štetnost seksizma i mizoginije u jeziku, medijima i na društvenim mrežama.

 

Problem su iz različitih perspektiva sagledale Jelena Višnjić, jedna od osnivačica Befem-a, Nina Pavićević, osnivačica profila Kritički i Sanja Ignjatović, prodekanica za naučnoistraživački rad na Filozofskom fakultetu u Nišu. Nakon razgovora sa učesnicama, usledili su i brojni komentari i pitanja iz publike, gde smo još jednom pokazale da su nam ovi događaji krucijalni pre svega zbog uživo razmene mišljenja i iskustva.

 

Nakon ovog dela usledilo je druženje, a zaključak jednoglasan – moramo se boriti protiv seksizma uvek i svuda i razsvetljavati njegove često skrivene plamenove, koji mogu dovesti do najtežih posledica.

 

Šetnja kroz feminističku prošlost u Beogradu sa Dunjom Karanović

Žene po kojima beogradske ulice nose nazive su metafore za nacionalni ponos, majčinstvo, požrtvovanost. Imena žena koja imaju konotaciju otpora i borbe su na marginama: grafitima, uličnoj umetnosti, sećanju feministkinja – kaže Dunja Karanović, koja je osmislila i vodi pešačku turu kroz istoriju ženskog pokreta u Beogradu.

16 мај 2024 |

Žene i kvizovi

Žene i kvizovi: Dobronamerni seksizam je seksizam

U Poteri su primećene razlike u ophođenju prema muškarcima i ženama koji se takmiče: seksizam koji često polazi iz dobre namere, ali i obraćanje ženama kao da su grupa kojoj je potrebna dodatna pomoć – za Tampon zonu govore koautorke istraživanja o ženama u ovom kvizu.

22 апр 2024 |

Podrži Tampon zonu

Jednokratno

Jednokratnom uplatom daješ svoj doprinos i podršku našoj nezavisnoj medijskoj platformi.

PODRŽI

Mesečno

Automatskim mesečnim uplatama na Patreonu utičeš na našu održivost i dobijaš Tampon zona newsletter!

PRETPLATI SE

Partnerstvo

Kampanje, CSR projekti i autentičan sadržaj za društvene mreže? Tu smo da stvaramo zajedno ili damo savet!

Kontaktirajte nas