Nazad na blog 16 сеп 2024 |

Tampon zona x Dove: Pratite naš serijal o telu

Žensko telo je vekovima bilo predmet pogleda, objektivizacije i razbijeno na bezbroj delova. Rešile smo da o telu progovorimo glasno, bez stigme, iz različitih perspektiva, a u tome nas je podržao Dove, prepoznajući našu misiju.

Žensko telo je vekovima bilo predmet pogleda, objektivizacije i razbijeno na bezbroj delova. Nije bilo celina, a društvo je težilo da ga odvoji od nas. Od antičkih ideala lepote do savremenih standarda lepote, telo je bilo izloženo neprestanoj proceni i poređivanju.  Često smo ga doživljavale kao odvojen deo našeg identiteta, kao nešto što treba kontrolirasati i menjati kako bismo se uklopile u društvene norme. Međutim, poslednjih godina svedočimo sve većoj želji žena da se povežu sa svojim telima, da ih prihvate u svoj njihovoj složenosti i da ih osnaže.

Zbog svega ovoga, rešile smo da o telu progovorimo glasno, bez stigme, iz različitih perspektiva, a u tome nas je podržao Dove, prepoznajući našu misiju kao jednako važnu.

PRVI KORAK – KOMUNIKACIJA

Da bismo razumeli i čuli ono što se dešava unutar nas, moramo to da naučimo da radimo, ili jednostavno da zbacimo sve ostale slojeve i budemo strpljivi za naš unutrašnji glas. U objašnjavanju “telesnog dela sebe” i uspostavljanju veze sa njim koja se često tokom odrastanja izgubi, pomogla nam je Slađana Đorđević, čija je ekspertiza upravo telesna psihoterapija.

OSLOBAĐANJE OD PRITISAKA

Možda i najteži deo celog procesa – osloboditi se i odučiti svih nametnutih obrazaca, pritisaka i narativa koji su dugo tu i koje smo upijale direktno iz svoje bliže okoline, ili pak iz pop kulture i medija. Svaka epoha nosila je nove standarde, a u ovoj epizodi sa Hristinom Cvetinčanin Knežević, sociološkinjom i Jelenom Vidić, psihološkinjom, razgovarale smo o tome kako da se i danas odupremo ovim pritiscima i kako da osvestimo one prethodne.

ZDRAV ŽIVOT U SKLADU SA SOBOM

Čini se da imamo nikad više informacija o tome kako živeti zdravo, ali opet se osećamo izgubljeno. Dijete, vežbanja, šta je zdravo, šta je zabranjeno, usled velike eksplozije informacija i dezinformacija, ovo zna da bude prilično preplavljujuće. U ovoj epizodi vam pomažemo da navigirate kroz informacije i izaberete nešto što je najbolje za vas.

ŠTA SU TO TELESNE GRANICE

U  četvrtoj epizodi idemo malo unazad. Da li znate da smo sa svojim telom bili povezaniji u maminom stomaku nego sad? Šta se desi između? Zašto su telesnee granice važne za decu i zašto je pubertet posebno ranjiv period?

Sledećeg meseca donosimo nove priče, pratite naš serijal!

Tampon zona Speak Up

Tampon zona Speak Up događaj u Beogradu

Povodom Međunarodnog dana devojčica, 11. oktobra i 2. rođendana Tampon zone, organizujemo prvi Tampon zona Speak up događaj sa sjajnim ženama, u Beogradu u prostoru Infinity Lighthouse, s početkom u 18 časova.

04 окт 2024 |

Podrži Tampon zonu

Jednokratno

Jednokratnom uplatom daješ svoj doprinos i podršku našoj nezavisnoj medijskoj platformi.

PODRŽI

Mesečno

Automatskim mesečnim uplatama na Patreonu utičeš na našu održivost i dobijaš Tampon zona newsletter!

PRETPLATI SE

Partnerstvo

Kampanje, CSR projekti i autentičan sadržaj za društvene mreže? Tu smo da stvaramo zajedno ili damo savet!

Kontaktirajte nas