Nazad na blog 12 апр 2024 |

Doniraj da njeno ponovo bude njeno! Podrži novu AŽC kampanju

AUTONOMNI ŽENSKI CENTAR U KAMPANJI PRIKUPLJANJA SREDSTAVA ZA FOND ZA URGENTNU PODRŠKU ŽENAMA – „DA NJENO PONOVO BUDE NJENO“

Iva Parađanin: Da njeno ponovo bude njeno

Fotografija: Sever Zolak

Autonomni ženski centar (AŽC), organizacija koja je za 30 godina postojanja podržala  više od 30.000 žena koje su preživele nasilje, pokrenula je kampanju prikupljanja sredstava za svoj Fond za urgentnu podršku ženama – „Da njeno ponovo bude njeno“.

To je Fond koji AŽC koristi za plaćanje urgentnih troškova za žene koje su u situaciji nasilja: medicinske preglede, sudske takse, urgentni smeštaj, besplatnu pravnu pomoć, nabavku hrane, higijene ili udžbenika za decu, plaćanje troškova prevoza za odlazak u institucije i sl.

Konstakta Da njeno ponovo bude njeno

Fotografija: Sever ZolakFotografija: Sever Zolak

Žene često nemaju zdravstveno osiguranje ili je poželjno da ih pregleda i lekar sudske medicine, (ovi pregledi se naplaćuju), nemaju finansijska ili dovoljna finansijska sredstva da izdržavaju maloletnu decu jer bivši nasilni partneri odbijaju da plaćaju alimentaciju, ne mogu da plate sigurno urgentno prenoćište u slučajevima visokog rizika kad napuštaju nasilnog partnera, nemaju sredstava da plate sudske takse i druge sudske troškove prilikom pokretanja postupka razvoda i zaštite od nasilja u porodici,  i sl.

Fotografija: Sever Zolak

U intervjuima koje su saradnice AŽC radile sa ženama žrtvama nasilja, rečenica jedne žene je ostala u sećanju:

Ceo život sam želela da imam crvenu tašnu i kupila sam crvenu tašnu“.

Kad je počela da živi slobodno, ispunila je sebi želju i kupila crvenu tašnu. Zato je baš crvena tašna lajtmotiv ove kampanje. S ponosom i ljubavlju je nosi 30 žena, u ime svih onih koje je žele i onih koje je nikad nisu dobile. Kao simbol nade i vere da je život bez nasilja moguć za svaku od nas.

Boojana Vunturišević Da njeno ponovo bude njeno

Fotografija: Sever Zolak

Pozivamo kompanije da jednokratnim donacijama podrže rad AŽC, pozivamo građanke i građane, koji su u mogućnosti, da trajnim nalozima na iznose koji neće opteretiti njihov budžet, postanu naše stalne donatorke i donatori. Ako nas ima mnogo koji doniramo, i sa malim iznosima, učinićemo mnogo.

Podržite Fond AŽC za urgentnu podršku ženama, direktnom uplatom putem sajta!

Da njeno ponovo bude njeno!

Šetnja kroz feminističku prošlost u Beogradu sa Dunjom Karanović

Žene po kojima beogradske ulice nose nazive su metafore za nacionalni ponos, majčinstvo, požrtvovanost. Imena žena koja imaju konotaciju otpora i borbe su na marginama: grafitima, uličnoj umetnosti, sećanju feministkinja – kaže Dunja Karanović, koja je osmislila i vodi pešačku turu kroz istoriju ženskog pokreta u Beogradu.

16 мај 2024 |

Žene i kvizovi

Žene i kvizovi: Dobronamerni seksizam je seksizam

U Poteri su primećene razlike u ophođenju prema muškarcima i ženama koji se takmiče: seksizam koji često polazi iz dobre namere, ali i obraćanje ženama kao da su grupa kojoj je potrebna dodatna pomoć – za Tampon zonu govore koautorke istraživanja o ženama u ovom kvizu.

22 апр 2024 |

Podrži Tampon zonu

Jednokratno

Jednokratnom uplatom daješ svoj doprinos i podršku našoj nezavisnoj medijskoj platformi.

PODRŽI

Mesečno

Automatskim mesečnim uplatama na Patreonu utičeš na našu održivost i dobijaš Tampon zona newsletter!

PRETPLATI SE

Partnerstvo

Kampanje, CSR projekti i autentičan sadržaj za društvene mreže? Tu smo da stvaramo zajedno ili damo savet!

Kontaktirajte nas