Nazad na blog 22 дец 2023 |

Danica Đokić dobitnica nagrade Novosadske novinarske škole

Danica Đokić, novinarka Cenzolovke, istraživačica Slavko Ćuruvija fondacije i saradnica Tampon zone, sinoć je dobila nagradu Novosadske novinarske škole za najbolju mladu novinarku u kategoriji dnevno novinarstvo.

Danica Đokić dobila nagradu Novosadske škole novinarstva

Po oceni žirija, Danica je nagradu zaslužila „zbog kontinuiranog insistiranja na odgovornosti Vlade i ministarstava za sprovođenje zaključaka i poštovanja rokova na koje su se obavezali sopstvenim odlukama, a u cilju sankcionisanja medija koji promovišu nasilje. Takođe za istrajnost u podsećaju regulatornih vlasti na njihovu odgovornost prema medijima“.
“Baš zbog toga mislim da je ovakva nagrada važna, jer inspiriše i pokazuje mladima da neko još uvek vrednuje profesionalan i etičan rad i da, uprkos svim kolegama koji krše i zakon i etički kodeks, vredi ostati na svetloj strani profesije”, izjavila je prilikom dodele.

Novinarka Tamara Todorović iz Južnih vesti dobila je nagradu za istraživačko novinarstvo, a novinarka portala Storyteller Sanja Đorđević pohvalnicu za izveštavanje o pravima nacionalnih manjina.

Čestitamo Danici uz veliku zahvalnost za predanost profesionalizmu i sjajnim pričama koje radi.
NNŠ od 2001. dodeljuje nagradu najboljim novinarima mlađim od 30 godina za izuzetan kontinuirani rad u cilju promocije profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti. Od 2018. nagrada nosi ime rano preminule mlade novinarke i aktivistkinje Marine Kovačev.

Seksualno nasilje u ratu: Instrument muške nadmoći

Na društvenim mrežama kruže slike izraelskih vojnika koji, uz jeziv osmijeh, poziraju sa vešom (vjerovatno ubijenih) palestinskih žena. Ovakav pokušaj dehumanizacije i ponižavanja žena nas podsjeća da ni jedan ratni sukob, nikad i nigdje, ne prolazi bez seksualnog ugnjetavanja, eksploatisanja i nasilja nad ženama.

20 јун 2024 |

Šetnja kroz feminističku prošlost u Beogradu sa Dunjom Karanović

Žene po kojima beogradske ulice nose nazive su metafore za nacionalni ponos, majčinstvo, požrtvovanost. Imena žena koja imaju konotaciju otpora i borbe su na marginama: grafitima, uličnoj umetnosti, sećanju feministkinja – kaže Dunja Karanović, koja je osmislila i vodi pešačku turu kroz istoriju ženskog pokreta u Beogradu.

16 мај 2024 |

Podrži Tampon zonu

Jednokratno

Jednokratnom uplatom daješ svoj doprinos i podršku našoj nezavisnoj medijskoj platformi.

PODRŽI

Mesečno

Automatskim mesečnim uplatama na Patreonu utičeš na našu održivost i dobijaš Tampon zona newsletter!

PRETPLATI SE

Partnerstvo

Kampanje, CSR projekti i autentičan sadržaj za društvene mreže? Tu smo da stvaramo zajedno ili damo savet!

Kontaktirajte nas