Nazad na blog 21 сеп 2023 |

Iza mikrofona: Loša majka je dobra majka

O slučaju Sophie Turner, mom shaming-u i tome šta danas znači biti "loša mama".

Razvod Sophie Turner i Joe Jonasa

Ilustracija: Tamara Tasić @brusnica__

Piše: Iva Parađanin

Pre nekoliko dana priredila sam sebi vikend iz snova:

Bila na koncertu omiljenog domaćeg benda, pila džin tonik koji je brzo nestao, prešla na pivo, skakala sa tinejdžerima, izgubila glas od dranja. Prišli mi neki divni ljudi da se slikamo jer vole podkast. Poletela u nebo više od samog Buč Kesidija. Nastavila provod na masovnom rejvu, još malo đuskala, videla se sa puno prijatelja. Toliko sam bila srećna da sam zbog inteziteta te euforične lepršavosti zagrlila i poljubila u obraz prijatelja sa kojim već dugo ne pričam. Sa bolom u nogama od skakanja, vijuganja u različitim žanrovskim ritmovima, tradicionalno otišla na šiš i koka kolu. Nekoliko sati iza ponoći bila sam u posteljini, polu skinute šminke, zagrlila ćerku i zaspala. Ustala posle svega pet sati spavanja i krenula da pravim palačinke. Blago mamurna, zbog činjenice da su se izlasci toliko proredili zbog logističkog žongliranja oko svih obaveza, shvatam da mi čak i mali tinjajući mamurluk dođe kao neka lepa obloga za dušicu i podsetnik na sinoćnu dozu ispunjenosti i sreće.

Ja sam mama koja voli da izlazi, iako često usled razbucanosti različitih identiteta i obaveza to zaboravim.

Mali ogled o mamećim izlascima u grad: svako će te pitati  “PA SA KIM TI JE DETE”.

Žene vole da se zabavljaju, mame takođe. Volimo da izvodimo pačji ples i pevamo “Bebu ajkulu” milion puta dnevno i sve bismo uradile za sekund tog malog balavog osmejka, ali ponekad nam je potreban i nešto drugačiji ples. I kako Bojana kaže, Momenti u kojim hoću da se setim sebe. Međutim, društvo to nekad ne voli i često demonizuje. U nekim situacijama posebno. Recimo kad se razvodite. To je najplodniji trenutak da vam porastu rogovi, bradavice i kandže i da postanete čuvena “loša majka”.

Slučaj razvoda Sophie Turner i Joe Jonasa poznat pod nazivom “She likes to party, he likes to stay at home”  pokazao je proces demonizacije od strane javnosti i medija gotovo školski.

Nakon što su oboje na svojim profilima objavili da se sporazumno rastaju, mediji su nanjušili nedovoljno detaljan iskaz i sjajan sentiment za erupciju različitih teorija. Oboje trenutno planetarno popularni: Sophie koja nakon Igre prestola završava novu seriju u kojoj ima glavnu rolu, i Jonas koji je upravo krenuo na novu turneju sa svojim sastavom The Jonas Brothers, sjajna prilika za klikove. Nije bilo potrebno mnogo vremena da mediji krenu utabanim stazama starog narativa, dobro poznatog i na ovim prostorima: napraviti od razvedene žene lošu majku razvratnicu. Odjednom su procvetali “anonimni izvori” koji su davali citate da Sophie previše izlazi i radi. Istovremeno tabloide su preplavile fotografije gde Jonas  provodi vreme sa svojom decom. Pojavila se informacija da su deca već nekoliko nedelja sa njim jer Sophie puno radi. Hajde samo da promenimo uloge u ovom iskazu. Da li bi ikome išta zasmetalo u konstataciji da je ona već neko vreme sa decom jer je on zatrpan poslom?

Srećom, naslovi osude za Sophie su brzo naišli na žustre reakcije, a verna horda vojske fanova Kraljice Severa žestoko je odbrusila.

Ilustracija: Tamara Tasić @brusnica__Ilustracija: Tamara Tasić @brusnica__

Previše izlazi. Previše radi. Preusko je obukla. Previše brzo se zaljubila. Previše je popila. Previše je đuskala. Predugo je ostala. Prečesto je na dešavanjima. A najgore što možete da kažete jednoj mami je da je – loša mama.

Zašto ženama nije dozvoljeno da na isti način iskazuju ljubav prema nekim interesovanjima van  majčinstva, kao što je to podrazumevajuće kad su muškarci u pitanju? Zašto se toliko bavimo njihovim aktivnostima kada nisu sa decom, jedva čekajući bilo kakvu grešku kako bismo ih razapeli na stub srama?

Šta danas znači loša majka? Mom-shaming odbija da izumre iako je odavno postao dinosaurus. “Loša majka” je izgleda svaka majka koja napravi izbor. Ona koja reši da se razvede. Ona koja reši da radi ili da ne radi. Da doji ili ne doji. Da detetu da telefon ili ne. Ona koja izlazi, ali i ona koja je non stop u kući. Ona sređena i ona zapuštena.

Demonizacija žena koje odluče da se razvedu može poprimiti značajno veće razmere od svog razvlačenja po medijima, to mi bar ovde dobro znamo. Ona se može preslikati na institucije, na društvo, naročito kada su moćni očevi u pitanju. Zato sveže razvedenim ženama nije potrebno da ih skenirate i dodatno lepite etikete čim okrenu leđa, već da im pružite podršku i budete tu za njih.

Majčinstvo je izazovno i teško. Sophie Turner je na početku svog majčinskog putovanja. S obzirom da statistike kažu da razvod većinu žena čini srećnijim i odlučnijim da rade na sebi i da se okrenu ka dobrim navikama, sigurna sam da će sada biti još bolja mama, koja usput ume super i da pleše.

Ako je loša majka svaka mama koja se drzne da napravi izbor, proširi svoju paletu identiteta i interesovanja, i uspe da živi u skladu sa sobom kao ženom, pa onda i kao mamom, rekla bih da je danas biti “loša majka” zapravo dobro, po nas, ali i po našu decu. Biti “loša mama” izgleda znači biti ljudsko biće.

Seksualno nasilje u ratu: Instrument muške nadmoći

Na društvenim mrežama kruže slike izraelskih vojnika koji, uz jeziv osmijeh, poziraju sa vešom (vjerovatno ubijenih) palestinskih žena. Ovakav pokušaj dehumanizacije i ponižavanja žena nas podsjeća da ni jedan ratni sukob, nikad i nigdje, ne prolazi bez seksualnog ugnjetavanja, eksploatisanja i nasilja nad ženama.

20 јун 2024 |

Šetnja kroz feminističku prošlost u Beogradu sa Dunjom Karanović

Žene po kojima beogradske ulice nose nazive su metafore za nacionalni ponos, majčinstvo, požrtvovanost. Imena žena koja imaju konotaciju otpora i borbe su na marginama: grafitima, uličnoj umetnosti, sećanju feministkinja – kaže Dunja Karanović, koja je osmislila i vodi pešačku turu kroz istoriju ženskog pokreta u Beogradu.

16 мај 2024 |

Podrži Tampon zonu

Jednokratno

Jednokratnom uplatom daješ svoj doprinos i podršku našoj nezavisnoj medijskoj platformi.

PODRŽI

Mesečno

Automatskim mesečnim uplatama na Patreonu utičeš na našu održivost i dobijaš Tampon zona newsletter!

PRETPLATI SE

Partnerstvo

Kampanje, CSR projekti i autentičan sadržaj za društvene mreže? Tu smo da stvaramo zajedno ili damo savet!

Kontaktirajte nas