Nazad na blog 09 apr 2024 |

Novi BeFemov film: Aktivizam Romkinja

Upoznajte Tanju Grgić i ostala lica aktivizma Romkinja u novom Befem filmu.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma i Romkinja, delimo sa vama inspirativan dokumentarni film koji naglašava snagu aktivizma u stvaranju pozitivnih promena u zajednici. Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama.

Tanjin lični put iz siromaštva i nasilja do ekonomske nezavisnosti kroz obrazovanje predstavlja inspiraciju i podsećanje na važnost obrazovanja. Kroz lične razgovore i sećanja, film svedoči o razvoju aktivizma u Kostolcu i Tanjinim naporima da unese promene u zajednicu, ističući da je aktivizam postao sastavni deo njenog života.

Podsećamo da su Romkinje višestruko diskriminisane i da se o problemima sa kojima se one suočavaju retko govori.  Istraživanja ukazuju da u proseku 9 od 10 mladih Romkinja nije u sistemu zapošljavanja, obrazovanja ili treninga, 2 od 3 Romkinje nemaju svoj novac, dok 1 od 2 zaposlene Romkinje nema zdravstveno ili penziono osiguranje. Prisutna je pojava ranih brakova među marginalizovanim Romkinjama u Srbiji, koja je na drugom mestu u regionu Zapadnog Balkana, nakon Albanije. Četrdeset odsto marginalizovanih Romkinja 20-49 godina starosti u Srbiji pominje udaju pre 18. godine u poređenju sa 9 odsto neromskih žena iz susedstva, što znači da se u proseku 1 od 3 Romkinje udala pre navršene 18. godine.

BeFem kroz svoju produkciju beleži različite ženske inicijative i nastavlja da inspiriše građanski aktivizam u Srbiji.

Film je deo kampanje „Aktivna žena – Aktivna zajednica” koju sprovodi Feministički kulturni centar BeFem u okviru projekta „Snaga aktivizma” koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija. Ostali partneri na projektu su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.

Žene i kvizovi

Žene i kvizovi: Dobronamerni seksizam je seksizam

U Poteri su primećene razlike u ophođenju prema muškarcima i ženama koji se takmiče: seksizam koji često polazi iz dobre namere, ali i obraćanje ženama kao da su grupa kojoj je potrebna dodatna pomoć – za Tampon zonu govore koautorke istraživanja o ženama u ovom kvizu.

22 apr 2024 |

Podrži Tampon zonu

Jednokratno

Jednokratnom uplatom daješ svoj doprinos i podršku našoj nezavisnoj medijskoj platformi.

PODRŽI

Mesečno

Automatskim mesečnim uplatama na Patreonu utičeš na našu održivost i dobijaš Tampon zona newsletter!

PRETPLATI SE

Partnerstvo

Kampanje, CSR projekti i autentičan sadržaj za društvene mreže? Tu smo da stvaramo zajedno ili damo savet!

Kontaktirajte nas