Nazad na blog 14 окт 2023 |

Prostor pun emocija: Prvi rođendan Tampon zone i snimanje pred publikom

Tone emocija, bezbroj osmeha, mnogo zagrljaja i po neka suza - sve je to stalo u novosadski Prostor na proslavi prvog rođendana Tampon zone koji je obeležen na Svetski dan devojčica.

Foto: Prostor Novi Sad

Povodom Svetskog dana devojčica i prvog rođendana samostalnog rada, Tampon zona je iz online prostora prešla u fizički – pred publikom.

Ranjivost, a snaga. Smeh i suze. Kolektivni zagrljaj. To su utisci sa ovog skupa, tokom kog je desetine velikih devojčica imalo priliku da oslušne one male sebe, da odgovori na neka njihova pitanja i poruči im – sve je u redu.

O svim izazovima sa kojima smo se kao devojčice suočavale, o brigama, nedoumicama, osećanjima da ne pripadamo (kome, čemu?) i da smo drugačije (od koga?), da smo tihe, stidljive, uplašene… Ali i o tome čega smo se igrale i šta od tih malih dečjih čarolija i danas pokušavamo da zadržimo, kao i šta treba da uradimo da nekim novim devojčicama ostavimo bolji svet – sa našom Ivom Parađanin razgovarale su pesnikinja i muzičarka Ognjenka Lakićević i psihoterapeutkinja Đurđa Timotijević.

Foto: Prostor Novi Sad

„Ova prostorija je stvarno puna emocija”, rekla je tokom snimanja devojka iz publike i tek tada smo shvatile – mnogo njih je plakalo. 

Mnogo njih je plakalo, ali ne zbog tuge, nego zbog intenziteta zajedništva i razumevanja koje su sve žene podelile u toj prostoriji. Mnogo njih je plakalo – zato što su shvatile koliko su sebe dale da ne razočaraju devojčice koje su nekada bile. Zato što su tim devojčicama konačno rekle sve ono što je trebalo da čuju, a nije imao ko da im kaže.

Takvo pokazivanje ranjivosti dokazalo nam je jedno – Tampon zona ima najsnažniju publiku bez koje ništa ne bi uspelo.

I, za kraj, pitaćemo svaku od vas ono što je nas juče pitala jedna devojka iz publike:

„Da li je devojčica koja si bila ponosna na ono što si danas i, ako da, zašto? Ako nije – kad planiraš da je pustiš da bude?”

 

Seksualno nasilje u ratu: Instrument muške nadmoći

Na društvenim mrežama kruže slike izraelskih vojnika koji, uz jeziv osmijeh, poziraju sa vešom (vjerovatno ubijenih) palestinskih žena. Ovakav pokušaj dehumanizacije i ponižavanja žena nas podsjeća da ni jedan ratni sukob, nikad i nigdje, ne prolazi bez seksualnog ugnjetavanja, eksploatisanja i nasilja nad ženama.

20 јун 2024 |

Šetnja kroz feminističku prošlost u Beogradu sa Dunjom Karanović

Žene po kojima beogradske ulice nose nazive su metafore za nacionalni ponos, majčinstvo, požrtvovanost. Imena žena koja imaju konotaciju otpora i borbe su na marginama: grafitima, uličnoj umetnosti, sećanju feministkinja – kaže Dunja Karanović, koja je osmislila i vodi pešačku turu kroz istoriju ženskog pokreta u Beogradu.

16 мај 2024 |

Podrži Tampon zonu

Jednokratno

Jednokratnom uplatom daješ svoj doprinos i podršku našoj nezavisnoj medijskoj platformi.

PODRŽI

Mesečno

Automatskim mesečnim uplatama na Patreonu utičeš na našu održivost i dobijaš Tampon zona newsletter!

PRETPLATI SE

Partnerstvo

Kampanje, CSR projekti i autentičan sadržaj za društvene mreže? Tu smo da stvaramo zajedno ili damo savet!

Kontaktirajte nas