Nazad na blog 23 нов 2023 |

SAVE THE DATE: TAMPON ZONA LIVE U Nišu

Posle uspešnog live događaja u Novom Sadu dolazimo i u Niš!

Tokom 16 dana aktivizma pokrećemo važnu, ali često skrajnutu temu porasta i bujanja nasilja i mizoginije u online prostoru. Anti-rodne politike jačaju i ta struja prelila se i u online prostor društvenih mreža i medija.

Uprkos snažnom talasu ženskog progovaranja kome svedočimo i sve brojnijim inicijativama i umrežavanjima žena koje nam je internet omogućio, paralelno svedočimo promovisanju ekstremno nazadnih i mizoginih stavova koje generišu sve veći broj poklonika, među kojima su često i mladi ljudi. Bilo da govorimo o medijima, pop kulturi ili društvenim mrežama, žena u ovim novim digitalnim prostorima sve je, samo ne bezbedna. U okviru razgovora pokušavamo da pronađemo uzroke ovakve pojave, ali i mehanizme za rešavanje istih.

Učesnice:

Nikolina Pavićević Kritički, osnivačica profila Kritički

Jelena Višnjić, BEFEM

Sanja Ignjatović, Prodekanica za naučnoistraživački rad, Filozofski fakultet

Prijavite se na ovom linku za prisustvo zbog ograničenog broja mesta, a razgovor će biti održan u Deli prostoru 28. novembra u 18h.

Napomena: Ovoga puta razgovor se neće snimati, s obzirom da smo nakon prošlog iskustva shvatile da želimo da ovi fizički susreti ostanu u tom prostoru, a razgovori nešto što se desilo u povernju između nas. S obzirom na osetljivost tema, želimo da pokrenemo razgovore sa vama i da vas ohrabrimo na pitanja i komentare, te je bezbednije da to uradimo bez kamera.

Ovaj događaj realizujemo u saradnji sa EU info centrom Niš.

Šetnja kroz feminističku prošlost u Beogradu sa Dunjom Karanović

Žene po kojima beogradske ulice nose nazive su metafore za nacionalni ponos, majčinstvo, požrtvovanost. Imena žena koja imaju konotaciju otpora i borbe su na marginama: grafitima, uličnoj umetnosti, sećanju feministkinja – kaže Dunja Karanović, koja je osmislila i vodi pešačku turu kroz istoriju ženskog pokreta u Beogradu.

16 мај 2024 |

Žene i kvizovi

Žene i kvizovi: Dobronamerni seksizam je seksizam

U Poteri su primećene razlike u ophođenju prema muškarcima i ženama koji se takmiče: seksizam koji često polazi iz dobre namere, ali i obraćanje ženama kao da su grupa kojoj je potrebna dodatna pomoć – za Tampon zonu govore koautorke istraživanja o ženama u ovom kvizu.

22 апр 2024 |

Podrži Tampon zonu

Jednokratno

Jednokratnom uplatom daješ svoj doprinos i podršku našoj nezavisnoj medijskoj platformi.

PODRŽI

Mesečno

Automatskim mesečnim uplatama na Patreonu utičeš na našu održivost i dobijaš Tampon zona newsletter!

PRETPLATI SE

Partnerstvo

Kampanje, CSR projekti i autentičan sadržaj za društvene mreže? Tu smo da stvaramo zajedno ili damo savet!

Kontaktirajte nas